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Declaratory Order 2019-03 

 

Request for Ruling Regarding the Taxability of a Paint Stewardship Assessment 

 

Request for Ruling 

 

The Company (“Company”) requested a declaratory ruling (“Ruling Request”) to 

determine whether a paint stewardship assessment is part of the final purchase amount that the 

customer is charged when purchasing architectural paint and therefore subject to sales and use tax.   

 

Facts 

 

The facts set forth below are taken from the statement of facts that were incorporated into 

the Ruling Request dated June 7, 2019.    

 

The Company is a non-profit 501(c)(3) organization that was created by a membership-

based trade association of the paint manufacturing industry.  The Company represents paint 

manufacturers in planning and operating paint stewardship programs in those jurisdictions that 

pass paint stewardship laws.  The Company’s program covers downstream transportation and 

disposal costs of leftover paint, which is funded by a paint stewardship assessment (“Assessment”).  

Retailers must apply the Assessment to each container of architectural paint sold in those 

jurisdictions with paint stewardship laws.  Rhode Island has a paint stewardship program 

established by statute (R.I. Gen. Laws § 23-24.12-2). 

 

 The Company encourages retailers to identify the Assessment separately on purchase 

receipts, but retailers may opt to include the fee as part of the listed retail price of program-eligible 

products.  The current Assessment amounts in Rhode Island are based on container size as follows: 

$ 0.00   Half pint or smaller 

$ 0.35   Larger than half pint up to smaller than 1 gallon 

$ 0.75   1 gallon 

$ 1.60   Larger than 1 gallon up to 5 gallons 

According to the Company, the Assessment is part of the final purchase amount that the customer 

is charged when purchasing architectural paint.   

 

Ruling Requested 

 

The statutory paint stewardship assessment is subject to Rhode Island sales tax as it is 

included in the total sales price of the paint sold at retail.   
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Pertinent Local Statutory and Regulatory Law 

 

R.I. Gen. Laws § 44-18-18 imposes a tax on all sales at retail in the state of Rhode Island.  

Each retailer must add the tax to the sale price or charge of the taxable item(s).  R.I. Gen. Laws § 

44-18-19.  The measure subject to the sales tax is the “sale price”, which means “the total amount 

of consideration, including cash, credit, property, and services, for which personal property or 

services are sold, leased, or rented, valued in money, whether received in money or otherwise, 

without any deduction for the following… (iii) Charges by the seller for any services necessary to 

complete the sale, other than delivery and installation charges…” R.I. Gen. Laws § 44-18-

12(a)(iii).  (Emphasis added.)  All gross receipts are presumed to be taxable unless proven 

otherwise to the Tax Administrator.  R.I. Gen. Laws § 44-18-25.  

  

R.I. Gen. Laws § 23-24.12-1 et seq. was enacted to properly manage unused paint in a safe, 

environmentally sound manner.  Specifically, the goal of the program is to establish a statewide 

system for collecting, recycling, and reusing post-consumer paint, provide fiscal and regulatory 

consistency for all paint producers that participate in the program’s collection system, and set up 

education programs for collecting unused paint under the program.  R.I. Gen. Laws § 23-24.12-1.  

The paint stewardship assessment must be added to the purchase price of all architectural paint 

sold in Rhode Island.  R.I. Gen. Laws § 23-24.12-3.  The Assessment “shall be added to the cost 

of all architectural paint sold to retailers and distributors in this state by each producer…[and] each 

retailer or distributor, as applicable, shall add the amount of such paint stewardship assessment to 

the purchase price of all architectural paint sold in this state.”  R.I. Gen. Laws § 23-24.12-3(g).  

The statute further requires that educational materials regarding the paint stewardship assessment 

and program be distributed at the point of sale to the consumer; such materials must include a 

notification “that a charge for the operation of such paint stewardship program is included in the 

purchase price of all architectural paint sold in [Rhode Island].”  R.I. Gen. Laws § 23-24.12-3(l). 

 

Discussion 

 

The Assessment is included in the purchase price of each unit of architectural paint sold as 

set forth in the schedule provided by the Company.  R.I. Gen. Laws § 23-24.12-3.  The Assessment 

is thus a charge for a service that is necessary to complete the sale of architectural paint and is not 

a delivery or installation charge.  As such, the Assessment is part of the sale price upon which 

Rhode Island sales tax is due.  R.I. Gen. Laws § 44-18-12(a)(iii).   

 

Ruling 

 

The statutory paint stewardship assessment is subject to Rhode Island sales tax as it is 

included in the total sale price of the paint sold at retail.   

 

 This ruling is limited to the facts stated herein and may be relied upon by the Company and 

shall be valid unless expressly revoked because (1) the applicable statutory provisions of law are 

amended in a manner that requires a different result; (2) the underlying facts described herein 

materially change; or (3) a decision on point has been issued by the Rhode Island or Federal courts.  
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Neena S. Savage 

Tax Administrator 

August 20, 2019 


