RI Citation

RI Regulations

EPA Regulations

Meets EPA

Aard
d

Comments

PART 1

3.2.2(A)(3)(c)

Exemptions: c- Temporary Housing

Federal regulations do not provide for temporary housing exemption for RRP or lead-
based paint activities.

3.2.1.(A)6),3.2.2,
3.2.2(A)(2)(e)

"Child Care Facilities"
Any pre-1978 building or part of a building being
converted into child-occupied facilities

Federal regulations do not provide for temporary housing exemption for RRP or lead-based paint
activities. The only exemption is 0 bedroom dwelling or housing for the elderly. Temporary housing is
exempt from the federal lead disclosure rule only.

RI does not provide a definition for "child-occupied facilities" in 3.2.2(A)(2)(e)

In Rl regulation, it appears that the common term is child care facilities. The definition seems to be
consistent with EPA, but there are a few places in the regulations where "child-occupied facilities" are
referenced, and there is no definition that we found. Will this cause confusion?

Yes - comment only

PART 2
584 Environmental Lead Standards Question Are clearance standards listed anywhere or are clearance standards stated to be less than the
acceptable hazard standard?
PART 3
Spot removal or minor repair and maintenance |Minor repair and maintenance activities are activities, including minor heating,
activities include activities that disturb less than |ventilation or air conditioning work, electrical work, and plumbing, that disrupt 6
six square feet (6 ft2) of interior lead-based square feet or less of painted surface per room for interior activities or 20 square feet
paint per room or less than twenty square feet  |or less of painted surface for exterior activities where none of the work practices
(20 ft2) of exterior lead-based paint, provided  |prohibited or restricted by §745.85(a)(3) are used and where the work does not Federal regulations prohibit demolition of painted surfaces, but Rl regulations prohibit only "partial
that the work does not include: involve window replacement or demolition of painted surface areas. When removing demolition".
8.3(A)(2)(c) a. painted components, or portions of painted components, the entire surface area Question
b. removed is the amount of painted surface disturbed. Jobs, other than emergency How does RI define partial demolition? Why did Rl use the language "interior or partial demolition"?
c. interior or partial demol ivities; or ions, performed in the same room within the same 30 days must be In EPA regs, any demolition (unless it is the entire standing structure) is covered by RRP Rule..
d. considered the same job for the purpose of determining whether the job is a minor
repair and maintenance activity.
Federal regs: "Remove all objects from the work area, including furniture, rugs, and Fed regs specifically address securing objects/furniture/etc in the area of interior renovation.
8.5.4 Interior containment window coverings, or cover them with plastic sheeting or other impermeable material RI regs do not address any objects that may be in the area.

with all seams and edges taped or otherwise sealed." [745.85(a)(2)(i)(A)]

Is this in guid. ?

8.5.6(A)(4)(b)

[wall/baseboards must be] "Sealed with an
additional layer of six (6)-mil polyethylene
sheeting attached with duct tape above the top
of the baseboard, extending down the wall and
out onto the floor at least six inches (6”) from
the wall, and secured with duct tape"

Fed regs: "Cover the floor surface, including installed carpet, with taped-down plastic
sheeting or other impermeable material in the work area 6 feet beyond the perimeter
of surfaces" [745.85(a)(2)(i)(D)]

Fed regs specify at least 6 feet of floor covering from wall. Rl regs specify at least 6 inches from
baseboards/wall joints

8.5.13(A)(4)(a)

Interim control by complete covering of the
existing soil with mulch to a depth of at least six
inches (6”); stone or gravel to a depth of at least
four inches (4”); lead-safe soil to a depth of at
least three inches (3”); sod, new grass, or other
live ground cover;

§745.227 SUBPART L Work practice standards for conducting lead-based paint
activities: target housing and child-occupied facilities. (a)(3)Documented

methodol that are appropriate for this section are found in the following: The
U.S. Department of Housing and Urban Development (HUD) Guidelines for the
Evaluation and Control of Lead-Based Paint Hazards in Housing; the EPA Guidance on
Residential Lead-Based Paint, Lead-Contaminated Dust, and Lead-Contaminated Soil;
the EPA Residential Sampling for Lead: Protocols for Dust and Soil Sampling (EPA
report number 7474-R-95-001); Regulations, guidance, methods or protocols issued
by States and Indian Tribes that have been authorized by EPA; and other equivalent
methods and quidelines.

Please see Soil Interim
Controls tab - consulted |Please see Soil Interim Controls tab

with HUD

8.5.8(c) (1)(a) (6)

RI: Using mechanical paint removal equipment
not controlled by a HEPA vacuum system with a
shroud or containment system, and/or with a
sanding or scraping disk wider than the direct
surface upon which it is being used;

EPA: The use of machines designed to remove paint or other surface coatings through
high speed operation such as sanding, grinding, power planing, needle gun, abrasive
blasting, or sandblasting, is prohibited on painted surfaces unless such machines have
shrouds or containment systems and are equipped with a HEPA vacuum attachment
to collect dust and debris at the point of generation. Machines must be operated so
that no visible dust or release of air occurs outside the shroud or containment system.
[745.85(a)(3)(ii)]

EPA regs state machines must have "shrouds or containment systems" in addition to HEPA vacuum. RI
regs do not specifically say shrouds or containment systems

Is this implied / interpeted the same way in RI?

PART 4

11.3.7(A)(5)(a)

Notwithstanding any other provision of this Part
to the contrary, during a State of Emergency
declared by the Governor pursuant to R.I. Gen
Laws § 30-15-9 and with approval from the
Director, the hands-on training may be

i virtually.

EPA regulations require hands-on portion of class to be done in person.

During COVID-19 public health emergency EPA allowed authrozied states flexibilities. Rl (and other R1
authorized states) is allowing full virtual training for the duration of the public health emergency. In
other areas in Rl regs, it states that hands-on training must be done in person, consistent with federal
regs.

If this were to occur without EPA allowing authorized states increased flexibility, it could be in direct
contradiction to federal regulations.




8.5.13(A)(4)(a)

Rl Reg

HUD Guidance

EPA / HUD Comment

mulch to a depth of at least six inches

If mulch or bark is selected, apply the covering 4-6 inches

(6”); deep (3 inches is more appropriate for gravel). ok
stone or gravel to a depth of at least [If mulch or bark is selected, apply the covering 4-6 inches
four inches (4”) deep (3 inches is more appropriate for gravel). ok

lead-safe soil to a depth of at least
three inches (3”)

Soil Alteration Interim controls usually involve some
alteration of the soil. Examples include surface
cultivation, additives, or rototilling clean soil into existing
soil to assist in establishing ground cover (e.g. grass, ivy).
Grading of the soil is sometimes needed to assure proper
drainage. Typically surface alteration is not effective
enough to be used as the sole interim control measure.
Tilling and mixing the soil to a depth of at least 8 inches
may be effective

The depth should be increased from 3” to
match the HUD guidance at 8"

sod, new grass, or other live ground
cover

Establish soil alteration. Impermanent surface coverings
include grass (as seed or sod), other ground covers (e.g.,
ivy), artificial turf, bark, mulch, and gravel. If the area to
be controlled is heavily traveled, impermanent surface
coverings, such as grass, are not appropriate.

Add the “if area to be controlled is heavily
traveled this may not be appropriate”
language

Monitoring and Maintaining Soil Interim Controls If grass
or sod is planted, or if bark, gravel, or other similar
covering is used, it should be monitored visually. The
monitoring should occur frequently immediately after
installation and can be reduced thereafter. If ongoing
monitoring shows that bare soil remains or reappears
within 12 months of an interim soil control, the selected
interim control is not effective. Soil abatement should be
conducted (see Chapter 12), unless other interim
controls can be shown to be effective for the specific
site. (Page 11-16)

There is discussion in HUD guidance on
monitoring and maintaining interim contorls.
Regular maintenance is critical to most interim
contorl work - if this or something similar isn't
in the package or guidance, consider adding.




